/ Behandelingen

Anatomie

Het netvlies, of retina, vormt de binnenbekleding van het oog, met in zijn centrum de macula. Het is een heel complexe structuur waar de staafjes en de kegeltjes eveneens gelocaliseerd zijn. Het centrale deel van de macula is er een depressie, de fovea. Hier zijn er alleen kegeltjes heel dicht bij elkaar gelegen en vormt daardoor de plaats op het netvlies met de grootste resolutie.
Doorsnede thv fovea: centrale depressie thv macula
Het vaatvlies of choroidea is gelegen tussen het wit van het oog en het netvlies. Het is de laag van het oog dat de meeste bloedvaten bevat en zorg aldus voor de intense bloedvoorziening van het oog. Het wit van het oog (sclera) zorgt voor de stevigheid van de oogbol en gaat vooraan thv het oog in het doorzichtige hoornvlies.

Het centrale deel van het oog is opgevuld met het glasvocht

Het glasvocht, of vitreum, is een kleverige gel die de oogbol vult en die achteraan omgeven is door een dun vlies, de achterste glasvochtmembraan. Als embryologische rest heeft deze geen functie

Spectralis HRA+OCT toestel zoals in onze oogkliniek gebruikt dat verschillende opnametechnieken mogelijk maakt van de vele onderdelen aanwezig in het oog.

Voorbeeld van een fluoangeiografie opname

een fluo-angiografie (onderzoek van het netvlies na inspuiten van een kleurstof in een armvene) kan uitgevoerd worden om abnormale bloedvaatjes ter hoogte van de macula op te sporen.

OCT (optische coherentie tomografie) om een dwarse doorsnede van het netvlies te maken