/ Behandelingen

Wat is cataract?

Cataract is het troebel worden van de ooglens.
Uw zicht wordt wazig, je kijkt precies door mat glas.

Het is geen vel dat over de lens groeit maar het is de structuur van de lens zelf die verandert. Er is geen enkele reden tot paniek als u hoort dat u cataract op één of beide ogen heeft. Vele zestigplussers krijgen cataract en kunnen met de huidige operatietechniek met succes behandeld worden.

Wat is de functie van de lens ?

De lens is de heldere, doorzichtige structuur die zich achter de iris (is het gekleurde deel van het oog) bevindt.

De lens zorgt ervoor dat het binnenkomende beeld op de achterkant (retina/netvlies) van het oog gefocusseerd wordt, zodat er een mooi en scherp beeld gevormd wordt.

Regisseur/presentator Erik Van Looy heeft kunstlenzen laten steken en moet daarom nooit meer een bril dragen. “Steeds meer mensen doen dat, maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking”, zegt dokter Marnix Claeys, oogartsen voorzitter van het Oogartsensyndicaat. Hij beantwoordt al onze vragen over kunstlenzen.

Paul Demeyer

Donderdag 11 augustus 2022 om 17:21

Wat is zo’n kunstlens en hoe verloopt de operatie?

“Met verouderen verslijten onze ooglenzen. Vanaf de leeftijd van 45 jaar loopt de wisselwerking tussen ver en dicht zicht bij de meeste mensen niet meer zo vlot. Vooral ons dicht zicht gaat in eerste instantie achteruit, bij velen volgt daarna ook het ver zicht. Om aan die ongemakken te verhelpen, kan je natuurlijk een bril kopen. Maar sinds de jaren tachtig zijn er ook implantaatlenzen. Eerst waren die er enkel voor ver zichtt, maar later ook voor dicht zicht, de zogenaamde bifocale lens”, aldus Marnix Claeys.

Sinds kort is er de trifocale lens - trouwens een Belgische uitvinding van het Luikse Physiol - die ook het intermediaire zicht regelt. “Die nieuwe lens wordt nu steeds vaker ingeplant. Dan maken we twee gaatjes van 1 en 2 mm ter hoogte van de overgang van het witte en gekleurde deel van het oog. We verwijderen via die kleine openingen eerst de oude lens en brengen dan de - opgerolde - nieuwe lens in. Bijna altijd doen we dat voor de twee ogen, met meestal een dag tussen. Al meteen na de ingreep kan de patiënt veel scherper zien, en dat verbetert de weken nadien alleen maar omdat onze hersenen steeds beter afgesteld raken op de nieuwe lenzen.”

Komt iedereen in aanmerking voor deze ingreep?

“Neen. Voor we aan de ingreep beginnen, doen we een zeer grondige screening. Die kan tot anderhalf uur duren. Dan gaan we vooral de staat van de andere oogonderdelen na. Is er niets mis met het netvlies? In welke staat is het hoornvlies? Ik vergelijk het even met een oud fototoestel. Daar heeft het weinig zin de lens te vervangen wanneer de achterliggende film beschadigd is”, legt Claeys uit.

Voor er wordt overgegaan tot een implantaat van een kunstlens, wordt heel het oog eerst grondig onderzocht.  — ©  Olaf Kraak

Zijn er risico’s verbonden aan de ingreep?

“Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Al slagen we er steeds beter in de risico’s voor deze ingreep steeds te verminderen. Vroeger was er een besmettingsgevaar van 1 op 600. Vandaag maar één op drieduizend, ook al doordat we nu na de ingreep antibiotica in het oog brengen. Tijdens de ingreep kan er ook iets fout gaan. Maar dat risico is fel verminderd dank zij de laser en de robot.”

Hoeveel kost het?

Het hangt ervan af hoe de ingreep gebeurt. Doet de oogchirurg het zonder gebruik van robot of laser, dan komt het neer op 1.900 euro. Met laser en robot gaat het naar de 3.500 euro per oog. Dus ja, het is duur, maar ik geef mensen altijd mee: denk eens hoe diep je in de buidel tast voor opties wanneer je een nieuwe wagen koopt. Dit gaat over jouw ogen. En vergeet ook niet: brillen kosten ook geld en blijven geld kosten. Kunstlenzen zijn een eenmalige investering.”

Komt het RIZIV tussen?

“Neen. Een bril dragen is geen ziekte of geen invaliditeit. Dus komt het RIZIV daar niet in tussen. Daar heb ik absoluut geen probleem mee, er zijn andere prioriteiten voor het RIZIV. Toch zijn er ziekenfondsen die voor een paar honderd euro tussenkomen.”

Moet je nadien echt nooit meer een bril dragen?

“Wanneer je medisch goedgekeurd bent voor de ingreep - dus als er geen andere gebreken aan jouw oog zijn gevonden - dan ben je in principe levenslang goed met de lenzen. Tenzij je nadien een trombose krijgt en die ook je oog aantast. Of je als diabetes krijgt die het oog aantast. Dan zal de werking van de nieuwe lens niet meer de perfectie van voordien halen. Maar je zal daarom nog niet meteen weer een bril moeten dragen.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220811_95214915#:~:text=Zijn%20er%20risico%27s%3F-,En%20moet%20je%20dan%20echt%20nooit%20meer%20bril%20dragen%3F,oogartsen%20voorzitter%20van%20het%20Oogartsensyndicaat.

Over de ingreep

Vooraleer er beslist wordt om tot een operatie over te gaan wordt u grondig door de oogarts onderzocht.
De verschillende mogelijkheden worden met u persoonlijk besproken op basis van de resultaten van de oogmetingen bij u uitgevoerd.

Er zal ook gekozen worden welke soort lens u wenst: ofwel een implantlens waarbij nog een bril zal moeten gedragen worden ofwel een multifocale implantlens waarbij verte, tussenafstand en dichtbij zicht mogelijk is zonder bril.

Bijna iedereen kiest voor plaatselijke verdoving tijdens de operatie. Bij plaatselijke verdoving blijft u wakker tijdens de ingreep maar zal u niks voelen in uw oog.

U zal vaag wat beweging zien maar geen details van de ingreep.

Een zeldzame keer vraagt een patiënt nog naar een volledige verdoving: bij een algemene verdoving bent u echter volledig onbewust en slaapt u tijdens de operatie.

De oogchirurg voert de operatie uit met behulp van een microscoop. Er zijn slechts twee kleine openingen nodig in het oog van 1,2mm en 2 mm.
Er wordt een opening in de voorste lenszak gemaakt om toegang te krijgen tot de ooglens

Tijdens de ingreep wordt de oude lens in stukken verdeeld, verbrijzeld en verwijderd

De nieuwe kunstlens (intra-oculaire lensimplant) wordt ingebracht en gecentreerd in de lenszak die behouden wordt.

De operatie duurt ongeveer 15 à 20 minuten.

U verlaat de Oogkliniek kort na de ingreep met een eerste controleafspraak.

De schelp zonder verbandgaasje moet na de ingreep nog enkele dagen gedragen worden maar enkel tijdens het slapen.
Er dient ook een schema van indruppeling van medicatie opgevolgd te worden gedurende de eerste weken na de ingreep. Het kan handig zijn dat er iemand in de buurt is indien u moeilijkheden ondervindt bij het indruppelen. Tijdens die herstelperiode zijn er ook een paar controleafspraken voorzien bij uw eigen oogarts. Na de herstelperiode wordt een nieuwe bril voorgeschreven als een enkelzichtlens werd ingebracht in de het oog tijdens de operatie. Bij het gebruik van een bifocale lens kan er nog een zekere moeite zijn met de tussenafstanden. Als er een resterende vervorming van het oog aanwezig is, kan deze met een oppervlakkige laserbehandeling aangepast worden. Indien een multifocale Finevision implantlens gebruikt werd, is er geen enkele bril meer nodig na de behandeling voor dicht, ver maar ook voor intermediaire afstanden. In de volgende video wordt het belang van het intermediaire zicht duidelijk weergegeven.

De meeste mensen merken een directe verbetering op maar het totale herstelproces duurt toch enkele weken.

Enkele belangrijke zaken die u in gedachten moet houden na de operatie :
1. U mag absoluut niet in het geopereerde oog wrijven.
2. U vermijdt vooroverbuigen en het optillen van zware zaken .
3. U mag 14 dagen niet gaan zwemmen..

Cataractichirurgie is één van de ingrepen met de grootste slaagkansen. Minder dan 1% van de patiënten krijgt onvoorziene problemen. Als u zich ongerust maakt over iets na de operatie, aarzel dan niet om uw oogarts te contacteren.

Uw eigen oogarts of behandelende oogarts is het best geplaatst om u met raad en daad bij te staan.