/ Behandelingen

Contactlenzen

Heb je vragen of wil je meer weten over contactlenzen?

Kies dan voor een gepersonaliseerde aanpak. De oogartsen van Oogkliniek Okulus staan je graag bij om de ideale lenzen voor jouw ogen te vinden. 

De oogarts is best geschikt om na te gaan of jouw ogen geschikt zijn om met contactlenzen te starten en ook de verdere jaarlijkse opvolging te doen.

Draag je lenzen niet langer dan voorgeschreven: "Je kan je oog verliezen"

Durf jij jouw daglenzen langer te dragen dan één dag? Of jouw maandlenzen langer dan één maand? Dat doe je toch beter niet! Oogarts Marnix Claeys raadt het ten sterkste af: "Je kan er infecties en abcessen van krijgen en zelfs je oog verliezen. Vorige week zag ik nog een jongen van acht die zijn oog kwijt was."

Het is niet verstandig om je lenzen vaker te dragen dan de voorgeschreven draagtijd, ook al is dat verleidelijk als je geen vervelende symptomen ervaart. Toch is het heel belangrijk om de gevolgen ervan te weten. "Ik zie dagelijks zwaar beschadigde ogen in mijn praktijk."

Respecteer de draagtijd!

Ziektes, ontstekingen, abcessen,... Het zijn enkelen van de gevolgen die je kan ervaren na het te lang dragen van je lenzen. “Het is echt niet gezond. Er is een reden waarom er daglenzen en maandlenzen zijn. De samenstellingen van die twee zijn totaal anders. Daarbij is de zuurstofdoorlatendheid van lenzen een belangrijke factor bij de keuze van het type lenzen dat je wilt dragen. Maandlenzen zijn kwalitatief beter en goedkoper, dus wil je je lenzen meerdere dagen dragen, koop dan gewoon maandlenzen!"

"Vorige week heb ik een jongen van 8 jaar gezien die zijn oog verloren is door het verkeerd gebruiken van contactlenzen"

— Marnix Claeys

"Doe je lenzen uit als je gaat slapen! Er is geen reden om 's nachts je lenzen aan te houden. Het oog moet zuurstof krijgen, zeker 's nachts."

De ene lens beter dan de andere?

"Het is niet de bedoeling dat je de eerste de beste lenzen koopt in een drogisterij", vertelt oogarts Claeys, "Ik raad aan om naar je oogarts te gaan en om te vragen welke lenzen je mag dragen en vooral welke niet. Er zijn verschillende soorten en niet iedereen mag zomaar eender welke lens dragen." 

Bron: Radio 2 website

Correctie van refractieve afwijkingen via contactlenzen

De contactlenzen zorgen ervoor dat de lichtstralen mooi op het netvlies terechtkomen.

  • Om myopie te corrigeren: veruit de grootste groep

  • Om hypermetropie te corrigeren: ook mogelijk

  • Om astigmatisme te corrigeren wordt er een negatieve cylinder toegevoegd

  • Om presbyopie te corrigeren via progressieve contactlenzen of één oog in verte goed te doen zien, terwijl het andere oog voor dicht goed kan zien.

Indicaties voor het dragen van contactlenzen

Om na te gaan of u al dan niet geschikt bent om lenzen te dragen zal de oogarts eerst een gesprek met u voeren. Belangrijke punten hierbij zijn uw wensen, uw dagelijkse
bezigheden, het feit of u reeds lenzen hebt gedragen en zeker niet te vergeten uw motivatie.

Aansluitend zal de oogarts door middel van een grondig oogheelkundig onderzoek nagaan of uw ogen geschikt zijn voor het dragen van lenzen en welk type lens dan
voor u het meeste geschikt is. De oogmetingen worden met behulp van de meest geavanceerde apparatuur gedaan onder begeleiding van oogartsen en orthoptisten.

Soorten lenzen

Over de ingreep