/ Behandelingen

Macula pucker

De macula ligt normaal gesproken vlak tegen de achterwand in het oog. Soms groeien er cellen op de binnenkant van het oog die aan de macula trekken en hem samentrekken. Soms veroorzaakt letsel of een aandoening strengen littekenweefsel in het oog. Dit zijn epiretinale membranen en ze kunnen aan de macula trekken. Wanneer de macula door dit trekken gaat rimpelen, heet dat macula pucker. In sommige ogen heeft dat weinig invloed op het gezichtsvermogen, maar in andere kan het significant zijn en leiden tot een vertekend gezichtsvermogen.

Het is niet ongebruikelijk dat iemand epiretinale membranen heeft en toch normaal kan zien. De membranen veranderen echter in de loop der tijd en de volgende symptomen kunnen voorkomen:
Veranderingen in het gezichtsvermogen zodat rechte lijnen golvend of gebroken lijken (metamorfopsie)

Verminderd vermogen om kleine details te zien wanneer men direct naar een voorwerp kijkt, of dit nu dichtbij of ver weg is.

De oorzaak van de meeste gevallen van macula pucker is onbekend. Het gebeurt soms helaas gewoon. Soms is macula pucker het resultaat van letsel of een aandoening zoals diabetes die van invloed is op het oog. Epiretinale membranen vormen zich soms na oogchirurgie.

De arts kan aanbevelen de macula pucker niet te behandelen als het geen significante gezichtsproblemen veroorzaakt. In plaats daarvan kan hij aanbevelen dat de patiƫnt vaker dan gebruikelijk de ogen laat onderzoeken om zeker te zijn dat de epiretinale membranen niet veranderen en problemen veroorzaken. Meer symptomatische macula pucker kan chirurgisch worden behandeld.

De chirurgische procedure voor macula pucker wordt doorgaans verricht onder lokale of algemene anesthesie. Het eerste deel van de operatie voor de behandeling van macula pucker is een vitrectomie; de geleiachtige massa waarmee het oog is gevuld, wordt verwijderd. De chirurg verwijdert ook de epiretinale membranen die de macula pucker veroorzaken met kleine forceps. Zo kan de macula vlak tegen de achterkant van het oog aan liggen en de gezichtsproblemen wegnemen.

Video apart gemaild: ilm peeling, pvr en vitreous base shaving
Meestal gaat door de chirurgische ingreep de macula vlak tegen de achterkant van het oog liggen wat zorgt voor gedeeltelijke verbetering van het gezichtsvermogen.

Het meest voorkomende risico na een maculagat-ingreep is een snellere ontwikkeling van staar. Bij de meeste patiƫnten kan staar zich snel ontwikkelen en meestal is een ingreep noodzakelijk. Andere minder voorkomende complicaties omvatten infectie en netvliesloslating tijdens of na de ingreep, die beide onmiddellijk kunnen worden behandeld.