/ Behandelingen

Netvliesscheur

Symptomen van een netvliesscheur:

  • Een blinde vlek in uw gezichtsveld

  • Gezichtsonscherpte

  • Schaduwlijnen

  • Lichtflitsen

  • Floaters (vlekjes)

Het glasvocht, de geleiachtige massa waarmee de oogbol is gevuld, zit aan de achterkant van het oog aan het netvlies vast. Als het glasachtig lichaam van vorm verandert, kan het een stuk van het netvlies meetrekken, waardoor het netvlies scheurt. Als het netvlies scheurt, kan het glasvocht tussen het netvlies en de achterwand van het oog komen waardoor het netvlies wordt losgetrokken. Dit leidt tot netvliesloslating.

Laser fotocoagulatie kan kleine scheurtjes repareren. De laser maakt kleine plekjes langs de rand van de scheur waardoor littekentjes ontstaan. Deze littekentjes versterken de randen van de scheur en voorkomen dat vocht naar het netvlies lekt en zo wordt netvliesloslating voorkomen. Dit wordt op een plaats op het netvlies uitgevoerd dat niet gebruikt wordt voor het scherptezicht en dus heeft geen gevolgen op het zicht. Laserchirurgie kan tijdens een raadpleging worden verricht, vergt geen chirurgische incisie en veroorzaakt minder schade aan het omliggend weefsel.

Cryopexie maakt gebruik van extreme koude om littekenvorming te veroorzaken en de randen van een netvliesscheur af te sluiten. Cryopexie kan poliklinisch worden verricht, maar vergt lokale anesthesie om het oog gevoelloos te maken.