/ Behandelingen

Oculoplastie

Welkom bij de informatie over ooglidafwijkingen.
We beschrijven het onderzoek en de behandeling zoals ze in onze Oogkliniek worden toegepast.

Een naar buiten gedraaid onderooglid (Ectropion)

Bij een ectropion bestaat er een naar buiten gedraaide rand van het onderooglid. De afwijking is cosmetisch storend omdat de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar is. Vaak is ook het oog geirriteerd omdat het minder goed sluit. Ook kan het oog gaan tranen. Dit komt doordat het afvoerkanaaltje van de traanwegen (aan de neuskant in het onderooglid) geen contact meer maakt met het oog.

Een naar binnen gedraaid onderooglid (Entropion)

Bij een entropion bestaat er een naar binnen gedraaide rand van het onderooglid. Soms veroorzaakt dit maar weinig klachten; de afwijking hoeft dan niet per se gecorrigeerd te worden. Meestal echter krassen de naar binnen gedraaide haren van het onderooglid langs het hoornvlies, waardoor pijn, irritatie, last van het licht en een zandgevoel ontstaan. Door de krassende haren kan het hoornvlies beschadigd raken, waardoor het zien blijvend kan verslechteren. Wanneer een entropion klachten veroorzaakt is het dan ook verstandig om de afwijking met een kleine operatie te laten verhelpen. Hieronder ziet u twee voorbeelden van een entropion bij een patient die er niet veel last van heeft, en rechts een voorbeeld van een patient met heftige pijn en een rood oog ten gevolge van de schurende haren van het naar binnen gedraaide onderooglid.

Wimpers tegen het oog

De wimpers van het onderooglid kunnen tegen het hoornvlies krassen doordat de lidrand naar binnen is gedraaid. Wanneer dit het gevolg is van verslapping van de weefsels heet de afwijking ‘entropion’, dit wordt besproken in een apart onderdeel.

Ook in het bovenooglid kunnen haren tegen het oog draaien door verslapping van de weefsels. U ziet hieronder een voorbeeld. Deze patiente had weinig klachten omdat de wimpers niet tegen het hoornvlies krasten.

De behandeling hangt af van de afwijkingen. Epilatie van de haren helpt tijdelijk; na zes weken komen de haren terug, ook na herhaald epileren. Wanneer er maar een paar haren tegen het oog zitten kunnen die electrisch geëpileerd worden. Hierbij wordt eerst een injectie met plaatselijke verdoving gegeven. Daarna wordt een klein naaldje naast de haar in het ooglid gestoken. Door dit naaldje loopt een stroompje dat de haarfollikel uitschakelt. Na electrische epilatie komt 1 op de 5 behandelde wimpers terug. Meestal moet de behandeling dus enkele malen worden herhaald.

Wanneer zich op één plaats in het ooglid abnormale haren bevinden kan soms het abnormale stukje ooglid chirurgisch worden verwijderd.

Ooglidtumoren

Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren komen relatief vaak voor op de oogleden. Aan een ooglidafwijking is echter vaak niet te zien of het een goedaardige of kwaadaardige afwijking betreft. Daarom is het verstandig om bij ieder nieuw knobbeltje, zweertje, schilferig of rood plekje dat na 6 weken niet spontaan verdwijnt door dr Claeys of dr Van Egmond te laten onderzoeken. Gelukkig zijn de meeste afwijkingen van de oogleden goedaardig. De meest voorkomende goedaardige tumoren van de oogleden zijn wratten en moedervlekken, maar er bestaat een groot aantal zeldzamere afwijkingen.

Indien er twijfel is over de goedaardigheid wordt onder plaatselijke verdoving een stukje van het verdachte weefsel weggehaald en microscopisch onderzocht. De uitslag is in het algemeen na 10-14 dagen bekend. U krijgt een afspraak om 2 weken na de ingreep terug te komen op het spreekuur, of om na twee weken te bellen voor de uitslag.

Indien uit het aspect van het gezwelletje met zekerheid kan gezegd worden dat het goedaardig is, wordt het letsel met de CO² weggedampt. Met de laser is het mogelijk een resultaat zonder enig litteken te bekomen.

Chalazion

Een chalazion is een zwelling ergens in een ooglid. De oorzaak is een ontsteking van een van de vetklieren in de ooglidrand. Meestal is het gevolg van een ontsteking van de ooglidranden waardoor de afvoergang van een klier verstopt raakt . Meestal verdwijnt de bobbel vanzelf binnen zes weken.