Oogarts Marnix Claeys beantwoordt vragen over lenzen op Radio 2

Wanneer wisselen van lenzen? Wat is het verschil tussen dag- en maandlenzen? De luisteraars van Radio 2 en zanger Metejoor hadden enkele vragen, die dokter Marnix Claeys met plezier live beantwoordde. Hieronder kan je het volledige gesprek op Radio 2 herbeluisteren. 

 

Draag je lenzen niet langer dan voorgeschreven: “Je kan je oog verliezen”

Durf jij jouw daglenzen langer te dragen dan één dag? Of jouw maandlenzen langer dan één maand? Dat doe je toch beter niet! Oogarts Marnix Claeys raadt het ten sterkste af: “Je kan er infecties en abcessen van krijgen en zelfs je oog verliezen. Vorige week zag ik nog een jongen van acht die zijn oog kwijt was.”

Het is niet verstandig om je lenzen vaker te dragen dan de voorgeschreven draagtijd, ook al is dat verleidelijk als je geen vervelende symptomen ervaart. Toch is het heel belangrijk om de gevolgen ervan te weten. “Ik zie dagelijks zwaar beschadigde ogen in mijn praktijk.”

Respecteer de draagtijd!

Ziektes, ontstekingen, abcessen,… Het zijn enkelen van de gevolgen die je kan ervaren na het te lang dragen van je lenzen. “Het is echt niet gezond. Er is een reden waarom er daglenzen en maandlenzen zijn. De samenstellingen van die twee zijn totaal anders. Daarbij is de zuurstofdoorlatendheid van lenzen een belangrijke factor bij de keuze van het type lenzen dat je wilt dragen. Maandlenzen zijn kwalitatief beter en goedkoper, dus wil je je lenzen meerdere dagen dragen, koop dan gewoon maandlenzen!”

“Vorige week heb ik een jongen van 8 jaar gezien die zijn oog verloren is door het verkeerd gebruiken van contactlenzen”

— Marnix Claeys

“Doe je lenzen uit als je gaat slapen! Er is geen reden om ’s nachts je lenzen aan te houden. Het oog moet zuurstof krijgen, zeker ’s nachts.”

De ene lens beter dan de andere?

“Het is niet de bedoeling dat je de eerste de beste lenzen koopt in een drogisterij”, vertelt oogarts Claeys, “Ik raad aan om naar je oogarts te gaan en om te vragen welke lenzen je mag dragen en vooral welke niet. Er zijn verschillende soorten en niet iedereen mag zomaar eender welke lens dragen.” 

Bron: Radio 2 website