Steeds meer kinderen bijziend, blijkt uit rondvraag bij oogartsen

Smartphones maken kinderen bijziend, interview radio 1 met Dr. Claeys

Smartphones maken kinderen bijziend, dat beweert de beroemde Duitse psychiater Manfred Spitzer. Oogarts Marnix Claeys bevestigt dit: “Hoe jonger je aan kleine beeldschermen wordt blootgesteld, hoe kwetsbaarder je bent”.
Overmatig smartphonegebruik
Marnix Claeys is oogarts en ziet een toename van een aantal problemen – vooral bijziendheid – door het overmatig gebruik van beeldschermen. Opvallend: de laatste jaren verplaatst het beeldschermgebruik zich meer naar kleine kinderen. “Ik krijgt steeds meer kleuters over de vloer die bijziend worden door overmatig smartphonegebruik. Het probleem bij smartphonegebruik is namelijk dat ze naar kleine schermen en beelden moeten kijken. Dat is voor hun ogen een pak meer belastend dan wanneer ze naar grotere schermen staren”, vertelt Claeys in “Nieuwe Feiten”.

Een aantal recente wetenschappelijke studies bewijzen dat turen naar kleine lettertjes de ogen van kleine kinderen aantast. Met name in Azië en Zuidoost-Azië is er een forse toename van bijziendheid bij kleuters. En het is vooral op de leeftijd van drie, vier à zes jaar dat kinderoogjes het meest kwetsbaar zijn voor smartphones. “Hoe jonger, hoe hoger de toename van forse bijziendheid. We merken bovendien dat tijdens de studententijd heel wat jongeren bijziend worden door veel te lezen en te studeren. Maar door een lagere belasting van het oog in het professionele leven zien we later soms wel opnieuw een terugval in bijziendheid”, zegt Claeys.

Toch zijn er ook heel wat jonge kinderen die te veel naar kleine schermpjes kijken maar geen bijziendheid ontwikkelen. Desalniettemin wordt de limiet van smartphonegebruik bij kleutertjes vandaag vaak overschreden. “Toch kan je smartphones op scholen momenteel niet gaan verbieden omdat daar onvoldoende bewijs voor is. Maar het is wel beter om kinderen die schermen met mate te laten gebruiken.”

Overmatig computergebruik
Naast bijziendheid uiten er zich nog andere oogproblemen door overmatig computergebruik. Rond de ogen bevinden zich namelijk heel wat oogspieren. Door overmatig computergebruik worden die oogspieren veel meer gestimuleerd. En soms kunnen de oogspieren al dat extra werk niet aan. “Bij sommige mensen met een aanleg voor minder (sterke) oogspieren vertaalt langdurig computergebruik zich in vermoeidheid en spanning. Daarom is het goed om bij langdurig computergebruik na een tweetal uren eens een paar minuten pauze te nemen. Dan kunnen je ogen ook even in de verte turen in plaats van naar een scherm”, aldus Claeys.

Bron:
https://radio1.be/smartphones-maken-kinderen-bijziend

Geluidsfragment:
https://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/69a0b053-8e90-11e3-b45a-00163edf75b7/3983890b-dc3c-11e8-9e22-02b7b76bf47f/