West-Vlaam­se art­sen en stu­den­ten hel­pen dui­zen­den pati­ën­ten in Ben­in: ​“Dank­baar­heid is groot”

Al twee weken lang zijn zo’n 40 artsen en geneeskundestudenten van de KULAK in Dogbo, een stad in het West-Afrikaanse Benin, waar Roeselare een stedenband mee heeft.

In de eerste week hebben ze zo al 1.400 patiënten verzorgd. Vooral oogoperaties zijn er hard nodig. De dankbaarheid van de mensen, daar raak je ook na 16 missies niet aan gewoon, vertelt Martine uit Poperinge. “Ze zijn heel dankbaar voor hun operatie. Er was zelfs een patiënt die na de operatie in haar handen begon te klappen, zo blij was ze dat ze terug zag. Dat was voor ons echt fantastisch.”

Al is het niet altijd makkelijk om in Afrikaanse omstandigheden te opereren. Matthias Claeys, oogarts uit Kortrijk: “Deze ochtend hadden we plots geen elektriciteit meer tijdens een ingreep. En als we geen elektriciteit hebben, dat maakt het natuurlijk wel wat moeilijk.”

Grote levenservaring

Naast oogbehandelingen delen ze ook brillen en zonnebrillen uit. Een ander groot probleem dat ze hier aanpakken, is tandzorg. Voor de studenten die mee zijn, is het vooral één grote levenservaring. Louis Bonte, student geneeskunde uit Roeselare: “Dat laat een hele diepe indruk na. Wij kijken onze ogen uit. Mensen hebben vaak niet veel, maar blijven toch altijd lachen. Dat plaatst heel wat van onze problemen in perspectief. Wij leren de Afrikaanse wereld waarderen en appreciëren, maar ook de onze.”

Nog tot en met zondag zijn de dokters en verpleegkundigen aanwezig in Benin, een initiatief van vzw Dogbo Dogbo en See and Smile.

 

Bron : West-Vlaamse artsen en studenten helpen duizenden patiënten in Benin:. . .. (n.d.). Focus En WTV.
https://focus-wtv.be/samenleving/west-vlaamse-artsen-en-studenten-helpen-duizenden-pati-c3-abnten-benin-dankbaarheid-groot